De comeback van de geschreven brief

De comeback van de geschreven brief

(Op het mooiste briefpapier natuurlijk 😉)


Onze communicatie vindt meer dan ooit digitaal plaats, begrijpelijk want een ‘hoe gaat het?’-appje is via de smartphone zo verstuurd. Toch pleiten steeds meer mensen voor een comeback van de geschreven brief. Daar sluit ik me graag bij aan. Het vinden van een persoonlijk brief in je brievenbus voelt toch als een cadeautje? De verrassing van een brief in de bus, en vooral het gevoel dat iemand de moeite heeft genomen om jou te schrijven, is heel speciaal. De brieven die ik ontvang worden in een speciaal bakje bewaard zodat ik ze later nog kan teruglezen.

Het is niet alleen leuk een persoonlijke brief te ontvangen, mijn ervaring is dat het versturen van een brief - op mooi briefpapier - ook veel plezier oplevert. Ik vind het leuk om tijd en aandacht aan brieven te besteden. Ik kies het papier uit, zoek er een envelop bij en zorg er natuurlijk voor dat er altijd postzegels in huis zijn. Van tevoren denk ik na over de inhoud, soms schrijf ik het eerst op kladje om te geklieder te voorkomen.

Natuurlijk; niet iedereen schudt zomaar een interessante brief uit de mouw. Ik ook niet. We hebben de neiging om in geschreven brieven ineens gewichtige of bijna poëtische taal te gebruiken. Nergens voor nodig! Het kan ook intimiderend zijn, zo'n blanco vel papier. We zijn gewend geraakt aan snelle, korte boodschappen. Met daarbij vaak de snelle bevrediging van een direct antwoord. Met een brief moet je toch maar afwachten... Stel in je brief in ieder geval wat vragen aan de ontvanger, dat maakt de kans op een antwoord groter.

Geen zorgen dus. Als je over dat eerste ongemak heen stapt, wordt het steeds makkelijker om een brief te schrijven, en leuker! Bedenk gewoon; degene die ik schrijf is iemand die me kent en om me geeft en vindt het alleen maar leuk om iets van mij te krijgen. Andersom is dat toch ook zo?

Zie je het juist niet zitten om een vriend of familielid een brief te schrijven? Dat kan natuurlijk ook. Gelukkig zijn er voldoende andere mogelijkheden. Voor de komst van internet deden we haast niet anders dan brieven schrijven. Na vakanties onderhield je een penvriendschap met de mensen die je op de camping hebt ontmoet. Ook nu kun je genoeg sites vinden waar mensen die een penvriend zoeken met elkaar in contact kunnen komen. Daarvoor moet je dan wel even online gaan, een oproepje in de krant kan ook maar dat kost ook wel wat.
Wil je kaarten/brieven schrijven met mensen over de hele wereld dan is Postcrossing ook een leuke tip. Kijk op de website www.postcrossing.com voor meer informatie.

Terug naar blog