Pom Poms maken

Pom Poms maken

Tip voor tijdens de winterse dagen

Is het niet heerlijk om op de bank, lekker met een dekentje en een kopje thee erbij, tot rust te komen? Buiten is het guur en regenachtig, binnen is er een lekker knus gevoel. Om het compleet te maken, pak ik mijn mand vol wol erbij. Nu kun je natuurlijk beginnen aan een sjaal, trui of een ander groot project. Maar wat ik ook heerlijk vind is om pom poms te maken. Het vergt niet al te veel (denk)werk maar je bent toch lekker creatief bezig. Mijn twee dochters vinden het ook erg leuk om te doen.

Er zijn verschillende manieren om pompons te maken. Zelf gebruik ik de pom pom makers van Clover, maar je kunt ze ook maken met kartonnen cirkels. Beide manieren leg ik je graag uit!

 Pom poms maken met de pom-pom maker van Clover:

 • Vouw de onder- en bovenkant van de maker naar buiten (zie foto stap 1).
 • Wikkel de wol om de twee helften (zie foto stap 2) totdat deze vol zitten. Hij zit vol als je aan de onderkant geen boogje meer ziet (zie foto stap 3).
 • Vouw de pom pom maker weer dicht (zie foto stap 4).
 • Nu kun je de wol doorknippen met een scherpe schaar (zie foto stap 5)
 • Als alle wol is doorgeknipt (zie foto stap 6), pak je een dubbele draad en die trek je tussen de twee delen van de maker door ( zie fot stap 7). Trek de draad stevig aan en knoop hem vast. Ik laat altijd een lange draad aan de pom-pom hangen zodat je hem later ergens aan vast kan maken.
 • Vouw de pom pom maker open (zie foto stap 8) en trek hem uit elkaar. De pom pom valt er nu tussenuit (zie foto stap 9 en 10).
 • Knip de pom pom bij zodat je een mooi bolletje krijgt (zie foto stap 11).

De pom pom makers van Clover zijn verkrijgbaar in verschillende formaten:
20-25 mm, 35-45 mm, 65-85 mm, 115 mm.


Pom poms maken met kartonnen cirkels:

 • Knip van karton twee dezelfde cirkels met in het midden een gat.
 • Leg de cirkels en de gaten op elkaar en trek de draad door het gat en omwikkel het karton zo met wol. Ga hiermee door tot het gat bijna gevuld is. Zorg ervoor dat de wol gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele cirkel. Zo krijg je straks het mooiste resultaat.
 • Nu gaan we de wol doorknippen. Schuif de wol iets opzij en knip nu voorzichtig de wol door tussen de twee cirkels in. Tijdens het draaien houd je je duim stevig op het gat, op deze manier zorg je ervoor dat de losgeknipte draden niet weg kunnen. 
 • Als alle wol is doorgeknipt pak je een dubbele draad en die trek je tussen de twee cirkels door. Trek de draad stevig aan en knoop hem vast. Ik laat altijd een lange draad aan de pom pom hangen zodat je hem later ergens aan vast kan maken.
 • Je kan het karton verwijderen door de twee cirkels van elkaar af te trekken.
 • Knip de pom pom bij zodat je een mooi bolletje krijgt.

Door de grootte van de cirkels aan te passen en door gebruik van garen met verschillende diktes kan je de grootte van de pom pom aanpassen. Ook is het leuk om voor een pom pom verschillende kleuren wol te gebruiken.

Zelf vind ik deze makers erg fijn en heb al heel veel pom poms gemaakt. Ik gebruik ze vooral als versiering op een ingepakte bestelling. Maar je kunt er ook diertjes en bloemen van maken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en ze zijn leuk voor jong en oud. Bij mij thuis hebben we er al aardig wat stille uurtjes mee gevuld.

 Veel plezier met maken!

Zie voor meer knutselplezier de pagina knutselpakketten en DIY.

Terug naar blog